Kunst

Boerol is voorbij, maar we laten deze programma onderdelen van onze 'Boerol Finale' hier gewoon staan. Gewoon, omdat we er trots op blijven, dat zij met ons en al onze bezoekers de laatste Boerol tot een succes maakten.

Boerol Land Art Kunstroute 2017

Boerol heeft een naam hoog te houden waar het gaat om de land-art: bijzondere kunstobjecten in het landschap. Zo was onze land-art langs de Woudseweg jarenlang de weken voor Boerol een belangrijke attention-getter. Ook op het Boerol terrein hebben we door de jaren heen prachtige land-art objecten gehad. En daarom zijn we extra trots om deze laatste Boerol de Boerol land-art kunstroute te kunnen presenteren. Aangrenzend aan de Boerol locatie komt in recreatiegebied Het Kraaiennest een route met 11 spraakmakende land-art kunstobjecten. Deze land-art route start al de zaterdag voor Boerol (dus zaterdag 17 juni) en blijft tot en met 23 september te zien. Tijdens de Boerol zaterdag op 24 juni gaan we vier expedities organiseren langs onze Land Art Kunstroute: om 10.30 uur, 11.30 uur, 13.30 uur en 14.30 uur.

Wil je meer info over deze Boerol Land Art Kunstroute: klik dan hier. Wil je meer info over de deelnemende kunstenaars en hun werken, kijk dan hiernaast en hieronder.

Land Art: Bamboeproject - Antoon Versteegde

Beeldend kunstenaar Antoon Versteegde geniet zijn artistieke vrijheid vooral buiten de gevestigde instellingen en tentoonstellingsruimten, in de openbare ruimte die voor iedereen vrij toegankelijk is. Daar bedenkt hij levensgrote constructies, ontwerpt er tijdelijke installaties en bouwt ze vervolgens samen met het publiek van ongekunsteld materiaal als bamboe en elastiek. De door hem ontwikkelde bouwtechniek 'bamboestiek' waarbij bamboestokken met elastiekjes aan elkaar worden geknoopt, is makkelijk aan te leren door iedereen die wil meedoen. De bouw van dit imposante land-art project vindt plaats op zaterdag 17 juni tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Dit bouwen dat samen met de stichting Kwest tot stand komt, is tevens de opening van de Boerol Land Art Kunstroute. Kom je ook meebouwen?

Land art: Landschapstafel - nlurbansolutions

Op “Landschapstafel” worden verhalen ‘voorgeschoteld’ over de waarden van het landschap in Midden Delfland. De eerste 10 tafels als kunstwerken, nodigen uit om te stoppen en te picknicken in ‘t Kraaiennest. Maar het kunstwerk is niet af. Boer, burger, buitenlui en organisaties worden uitgenodigd om zelf een tafel toe te voegen. Zo onstaat een gezamenlijk verhaal van ons landschap, verteld door de tafels als individuele kunstuitingen. Wellicht ontstaat zo ook de langste picknic tafel van Nederland. Het verhaal, geillustreerd door de bijdragen groeit gedurende de drie maanden op een eigen Facebook pagina. Uitvoering en idee van ‘Landschapstafel’: nlurbansolutions.

Land art: Symbiosis - Marcel Koeleman

Dit landschap van Midden Delfland is gemaakt en vormgegeven door mensen. Als resultaat van de symbiose van, en soms ook de strijd tussen, mens en natuur. Archeologische artefacten zijn bij uitstek de sporen aan de hand waarvan we het verhaal uit het verleden kunnen reconstrueren. 'Symbiosis' verbeeldt in 9 staalgrafieken de ontstaansgeschiedenis van dit landschap aan de hand van in mijn fantasie teruggevonden sporen van het verhaal van twee vrienden, een jongen en zijn hond, die ik ergens in de wereld tegenkwam, veilig slapend naast elkaar, en die voor mij symbool zijn voor het verbond dat tussen mens en natuur gesloten kan worden.

Marcel Koeleman (Schipluiden, 1961) is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Land art: Van droom naar realiteit - Adriënne Rombout

De tot deelnemer gemaakte toeschouwer cirkelt via een vaste volgorde van stappen richting de realisatie van zijn of haar droom. In de kern is ruimte om te recreëren op een picknickkleed in de vorm van een sleutelgat. Ligt de sleutel in ontspanning, in de natuur? Genieten van succes, voor we stappen zetten richting de realisatie van een nieuwe wens. Vanuit recreatie ontstaat dan opnieuw creatie.

Van droom naar realiteit geeft richting en is tegelijkertijd verontrustend. De lichte badjassen worden nat en vies bovendien werpen ze een schaduw over ons. Weten wij wel wat we werkelijk wensen?

Land art: Zwerfkunst - Willem en Daan Overkleeft

Zwerfvuil = afval dat rondslingert op plekken die daar niet voor bestemd zijn, bijvoorbeeld: straat, sloot, natuur. Afval wat door menselijk handelen of door nalatigheid rond ons zwerft. Het is voornamelijk verpakkingsmateriaal van onze consumptiemaatschappij. Het vormt het belangrijkste onderdeel van het vele kleine zwerfvuil, een doorn in het oog van velen maar het wordt ook door velen van ons bewust of onbewust weggeworpen op daarvoor niet bestemde plekken. Probeer daarom andere te wijzen op hun onachtzaamheid en de schade aan natuur plus de enorme kosten die het opruimen met zich meebrengt. Samen kunnen we helpen het kleine zwerfvuil tot een minimum te beperken. Alvast bedankt namens velen van ons. Wij proberen dat in een "kunst(tig)" jasje aan u te tonen maar ...................... het is ook een ludiek protest tegen de vervuiling van het milieu in het algemeen.   

Land art: Monument voor de toekomst - Paula Kouwenhoven

De Bamboestammen zijn de dragers voor mooie ideeën en plannen voor de toekomst. Wat kan u als inwoner van Midden Delfland betekenen voor dit gebied en haar inwoners in de (nabije) toekomst. Iedereen heeft zijn eigen talenten, kwaliteiten... Probeer dit bij uzelf te ontdekken en in beeld te brengen.
Hoe zou u dit in kunnen zetten om het gebied te versterken, ondersteunen, verbeteren..
 
Als u dit voor uzelf helder hebt..
Zet dit dan op een A4tje.. maak er een foto van en stuur deze digitaal met uw naam naar:info@landartdelft.nl. Wij maken er dan een QR code van en deze wordt op de bamboepaal bevestigd. Zo kan iedereen de ideeën  bekijken en misschien wel helpen uitvoeren.

Land art: De Aanplant - Trudy Fransen

Lang geleden zijn op deze plek vele populieren gepoot.
In lange rijen. Kaarsrecht. 
Geen enkele stam uit het lood staande,  geven zij deze plek beschutting en beslotenheid.
Bovenal zorgt het ritme van stammen en kruinen voor rust in deze hectische omgeving waar bedrijvigheid in glas- en landbouw heerst.
Het ruisen van de kruinen klinkt als Boogie Woogie in de oren. 
De maakster geeft op de 52 opengevallen plekken die in de loop der tijd zijn ontstaan met Stijl de swingende ziel terug aan het ritme. 

Trudy Fransen (1967) geboren te Naaldwijk is immer gecharmeerd van ritme in de kunst. Zonder kunstzinnige opleiding maar puur door inspiratie uit tal van disciplines probeert zij op autodidactische wijze met minimale middelen leegte op te vullen.
 

Land art: De opmars - Dirk den Hoed

Snel en onhoorbaar staan ze op 't strand
Niet duidelijk is hun herkomst
Zeker is dat ze hier zijn voor orde en handhaving
Met hun laarzen hoog opgetrokken 
Marcheren ze in strakke pas uit het water
Naar hun opdracht in de mist

Tolerantie en vergiffenis is hun vreemd
Met ijzige blikken kijken ze naar niets
Hun zwaarden kleven aan hun stalen pakken
Ze zullen hier hun bivak opslaan
Gestationeerd blijven 
Tot het uiterste, tot de laatste man

Hun missie is de opmars tegen te gaan 
Het Kraaiennest te verdedigen 
Tegen voortdurend veranderende indringers
Van onzichtbare vijanden met harde munt
Zoals urbanisaties en oprukkend glas 

Groen, rust en stilte zal voor altijd verzekerd zijn!

Dirk den Hoed, landartbouwer

Land art: Floating Cities - Carolien Adriaansche

Floating Cities is opgebouwd uit 100% plastic afval. Carolien Adriaansche verzamelt ruim 20 jaar plastic afval. Dat gebruikte plastic vormt de inspiratiebron voor zowel haar beeldende kunst projecten als haar workshops voor scholen en bedrijven. Voor de hier gepresenteerde 'Floating Cities' werd het plastic in haar atelier in Den Haag zorgvuldig op kleur en vorm gesorteerd. Carolien Adriaansche studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en de Rietveld Academie in Amsterdam.
 

Land art: Mobiele bomen - Alies Groenewegen-Bakker

Waar gehaastheid zegeviert
En geduld zwaar op de proef gesteld wordt 
Zal hier stil gestaan worden 
Bij gestage groei van bomen

Niets vermoedend geplant
Binnen de uitgezette lijnen van Parijs
Te midden van uitgestoten rook en giftige walmen
Niemand is eigenaar van de natuur
En dit zal altijd zo blijven 

Toch zijn er stromingen die anders willen 
Zij die bepalen hoe ze mogen groeien 
Hoe oud ze zullen worden 
Of ze niet in de weg staan 
Hun regime zal van korte duur zijn 

Bomen trekken altijd aan het langste eind!

Het maken van kunst wordt door Alies omschreven als een avontuur waarin het zoeken naar de kwaliteiten en de mogelijkheden van het materiaal centraal staan. Het materiaal en de verwijzende inhoud van het werk komt tijdens het beeldend proces tot stand. Het proces van creëren van gedachten zijn voor haar belangrijk. In haar werk staat de relatie mens en natuur centraal. Als cultuurcoach laat zij anderen ervaren hoe je gedachten en ervaringen beeldend kunt maken. Dat je vele talen hebt om je te kunnen uiten, niet alleen de gesproken taal belangrijk is maar juist de beeldende taal je zoveel meer mogelijkheden geeft.

Land art: Human Memory - Kouij Ohno

Human Memory is een van de twee beelden van het Land art kunstwerk van de Japanse kunstenaar Kouij Ohno. Deze mensfiguur kijkt vanuit het kraaiennest in Midden-Delfland richting Delft. Het tweede beeld, de omtrek van de mensfiguur - als een silhouet in de mist - wordt later dit jaar geplaatst in Delft op het terrein van Land art Delft, als poort vanuit de stad naar het platteland. Samen symboliseren de verbeelding tussen stad en land.

Kouij heeft zich voor dit Land Art project laten inspireren door de geschiedenis van het polderlandschap. De strijd tegen het water, de dijken en polders, het landschap en silhouetten in de mist. Kouij is verbaasd over duizenden oude fietsen die uit grachten en vaarten worden opgedregd. Fietsen als verborgen verhaal van de polder vormen de bouwstenen van zijn kunstwerk.

Lentiz Kunstklas Project

De samenwerking tussen Boerol en het Lentiz college is alweer heel wat jaren oud. Dit jaar werken we samen met de Kunstklas van Lentiz Naaldwijk, onder leiding van leraar Martin Groen. De Flora Kunstklas is een vmbo-klas waarin leerlingen extra les krijgen in kunstvakken. De insteek van deze kunst & cultuurlessen passen natuurlijk prima bij de insteek van Boerol om landschap en kunst te verbinden. Daarom zullen de leerlingen van Lentiz ook dit jaar van de Boerol-partij zijn. Ze gaan samen bezoekers een interactief schilderij vormgeven. Alvast veel plezier toegewenst. Voor meer info over de Flora Kunstklas: klik hier.

Gedachtentafel op de zaterdag

Een lange tafel, gedekt voor twaalf; twaalf verschillende tafelgenoten, twaalf verschillende verhalen. Hoe langer je kijkt, des te meer je kunt ontdekken. Schuif aan en kruip in het hoofd van de tafelgenoten. 

Joost Konings - Snelportret

Een blijvende herinnering aan je laatste Boerol bezoek? Joost Konings maakt snelportretten. Met olieverf en airbrush tovert hij in een handomdraai jouw blijvende herinnering aan hèt cultuurfestival in de polder. 

Joost Konings studeerde in 1986 af aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende kunsten om vervolgens tekenen en kunstgeschiedenis te geven op een middelbare school. In 2003 nam hij ontslag om zich volledig op het kunstenaarschap te storten. Naast het schilderen met kwast en olieverf statte hij in 2003 ook met het airbrushen. Hij is al twee jaar Noord Nederlands airbrush bodypaintkampioen. Sinds 2012 geeft hij een dag in de week bodypaint, airbrush, tekenen en kunstgeschiedenis aan het ROC Amsterdam. De rest van de tijd besteed hij aan schilderen, airbrushen en exposeren.